Belgische tegenstanders in de Conference League uitgelicht

De Europese competities gaan terug van start na een lange stop. Dit jaar zitten we met een primeur in de Belgische voetbalgeschiedenis. Voor het eerst zijn vier clubs erin geslaagd om de Europese groepsfases te overleven. Tijd dus om onze tegenstanders van vanavond eens onder de loep te nemen. KAA Gent trekt naar Qarabag FK, RSC Anderlecht naar Ludogorets Razgrad.

Ludogorets Razgrad

  • Bijnaam: de Adelaars
  • Spelers uit Jupiler Pro League: Padt, Piotrowski en Plastun
  • In eigen land (Bulgarije): 11x titel, 2x beker. Opmerkelijk is dat al die titels zijn behaald na 2011. Dit komt door de overname van de ambitieuze Kiril Domuschiev.


Europese geschiedenis

In Europa is Ludogorets ondertussen een vaste waarde geworden. Twee keer haalden ze de groepsfase van de Champions League, in het seizoen 14/15 en 16/17. Ook dit jaar was het bijna terug van dat. Maar ze werden uitgeschakeld door Dinamo Zagreb in de voorlaatste kwalificatieronde.

Voor Ludogorets staat de groepsfase van de Europa League sinds 6 jaar telkens op de kalender. Drie keer hiervan haalden ze de Knockout stage. Dit jaar werden ze 3e in de groepsfase in een groep met Roma, Real Betis en HJK. Thuis konden ze winnen tegen het Roma van José Mourinho. Straffe prestatie. Vorig jaar was de groepsfase van de Europa League het eindstation. Nu staan ze voor het eerst tegenover Anderlecht in de Knockout stage van de Conference League.

Om naar uit te kijken

Ludogorets is een vrij jonge ploeg met enkele spelers die wekelijks het verschil maken. Matias Tissera scoorde al 13 doelpunten dit jaar. Kiril Despodov liet de netten al 11 keer trillen. Twee spelers om naar uit te kijken dus.

Huidige vorm

Ludogorets Razgrad heeft er net een winterstop van 2 maanden opzitten. Vorig weekend speelden ze hun eerste match met inzet sinds lang. Wel konden ze die winnend afsluiten, namelijk 1–2 tegen FK Spartak Varna. De vriendschappelijke wedstrijden die ze in de winterstop speelden waren niet overtuigend. De vorm is dus niet wat het zou moeten zijn. Sinds 2011 wisten ze telkens de titel te winnen. Nu staan ze tweede, achter CSKA Sofia. Het gaat daar dus niet als gepland. Ideaal moment voor Anderlecht om daar punten te gaan rapen.

Qarabag FK

  • Bijnaam: de Paardrijders
  • In eigen land (Azerbeidzjan): 9x landskampioen, 7x beker
  • Spelers uit Jupiler Pro League: /

Europese geschiedenis

In Europa hebben ze al meerdere keren bewezen tot wat ze in staat zijn. Eén keer haalde ze de groepsfase van de Champions League, dat was in het seizoen 17/18. Dit jaar zaten ze ook bijna in de groepsfase van de Champions League. Maar Viktoria Pilzen gooide roet in het eten door in de laatste kwalificatieronde Qarabag uit te schakelen.

Verder haalden ze de groepsfase van de laatste zes campagnes van de Europa League. Ook dit jaar zaten ze in de groepsfase van de Europa League en werden ze dus derde. Dit in een groep met Freiburg, Nantes en Olympiakos. Nu zitten ze dus in de Knockout stage van de Conference League. Hier werden ze dan ook uitgeschakeld vorig jaar, namelijk door Marseille. Nu ontmoeten ze voor de eerste keer KAA Gent.

Om naar uit te kijken

Het is een vrij jonge ploeg met enkele topspelers. Hun topschutter is Musa Qurbanly met al 18 doelpunten dit jaar. Verder is ook Ramil Sheydaev een speler om in de gaten te houden. Hij legde er al 16 in het mandje.

Huidige vorm

Met een 8 op 12 zijn ze sterk uit de winterstop gekomen. In hun eigen competitie verloren ze nog niet en zo staan ze dan ook op de eerste plaats, een merkwaardige reeks dus. Hierdoor tellen ze 5 punten meer dan hun eerste opvolger, Sabah FK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *