Nationale actiedag moet spoorlopen tegengaan

In 2022 was er gemiddeld 10 uur vertraging per dag door mensen op de sporen. Er zijn ook meer spoorlopers, en het dodental stijgt. Daarom organiseert de federale politie vandaag een nationale actiedag tegen spoorlopen met extra controles langs de sporen. 

Voor het eerst sinds 2017 ziet Infrabel een stijging in het aantal spoorlopers. In 2022 waren er 649 gevallen in totaal. Bovendien is ook het aantal gevallen met een dodelijke afloop gestegen van 5 naar 6 in 2022. Maar hoe komt dit? En wat kan Infrabel hier aan doen?

Waarom spoorlopen

Onderzoek geeft aan dat de voornaamste reden is dat mensen de kortste weg zoeken. De sporen oversteken is vaak sneller dan een tunnel of brug te gebruiken. Mensen zien het ook vaak als een leuke plaats om te wandelen. Verder is de spooromgeving ook een plek om te verzamelen voor mensen die het risico graag opzoeken.

Spoorlopen is zeer gevaarlijk, met soms zelfs dodelijke afloop. Maar het heeft vooral een enorme impact op het treinverkeer. Het beïnvloedt de stiptheid van de treinen. Want de spoorloper hindert niet één trein, maar hindert alle treinen.

Mensen op de sporen zorgen voor een vertraging van gemiddeld 10 uur per dag. Dat is enorm.”

Frédéric Petit, woordvoerder Infrabel

Maatregelen van Infrabel

Wat doet Infrabel hier aan? Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel, benadrukt dat de stijging van de cijfers voor hen een extra motivatie is om in te zetten op preventie.

Infrabel focust op 49 hotspots over heel België waar vaker spoorlopers zijn. Daarnaast zetten ze ook in op de intelligente afsluitingen. Wanneer er iemand over de afsluiting probeert te klimmen, gaat er een alarm af.

Verder zet Infrabel ook in op sensibiliseringscampagnes. Zo bieden zij onderwijspakketten aan voor lagere en middelbare scholen om zo spoorveiligheid aan te kaarten bij kinderen en jongeren.

De kost

Spoorlopen komt zowel de maatschappij als de spoorloper zelf duur te staan. Het kost de maatschappij heel veel geld en brengt ook de reizigers in de problemen. Voor de spoorlopers zijn de gevolgen ook niet mals. Als zij gepakt worden, riskeren zijn een boete van 300 euro. Bij een herhaling van de overtreding loopt de boete op tot 500 euro.

Deze ochtend kondigde de federale politie aan dat ze vandaag een nationale actiedag houdt tegen spoorlopen. De politie houdt vandaag extra controles langs de sporen en overwegen. 

Foto: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *