Wereldtop op Zwift, in België nobele onbekende: “Met hard trappen alleen kom je er niet”

In eigen land is Kjell Power (28) nog relatief onbekend, maar in de virtuele fietswereld Zwift hoeft hij zich niet meer voor te stellen. Wie weet leert zaterdag ook het grote publiek de Laarnenaar kennen. Dan mikt de hij met het Belgian Cycling Team immers vol op de regenboogtrui tijdens het WK op de rollen. 

Terwijl het profpeloton zich volop voorbereidt op het voorjaar, barst dit weekend het WK Zwift los. Met Victor Campenaerts en Jason Osbourne staan ook dit jaar weer enkele profrenners aan de start. Toch is dat in deze discipline geen garantie op eremetaal. 

Met hard trappen alleen kom je er niet”, vertelt Kjell Power, die zich vorige maand kwalificeerde voor het WK. “Ook tactiek speelt een belangrijke rol. Zo komt het erop aan om de power-ups op het juiste moment te gebruiken.” 

Uitgekiemde ploegtactiek

Een tijdrithelm die zorgt voor minder ‘wind’, mantel waardoor je tijdelijk onzichtbaar wordt voor de concurrentie of plotse gewichtafname. Het zijn slechts enkele van de talloze power-ups op Zwift. Die maken het extra interessant voor het publiek en zijn spek naar de bek van de echte Zwift-specialisten. 

Ook over ploegstrategie moet worden nagedacht. “Deze week staken we de koppen bij elkaar tijdens de tactische bespreking. Dat zal nodig zijn als we sterke blokken zoals Amerika, Australië en Duitsland willen kloppen. Hoe ons raceplan er concreet uitziet? Daarvoor zal je zaterdag moeten kijken”, grapt de renner van het Canyon E‑sportsteam.

Kjell Power hoopt hoge ogen te gooien op het WK Zwift. 

Kjell combineert het racen op Zwift met wegwielrennen. Toch zijn het wat hem betreft twee totaal verschillende werelden. “Je zou het kunnen vergelijken met het laatste koersuur van een grote klassieker. Het is een korte inspanning, waarbij explosieve renners in het voordeel zijn. In het wielrennen op de weg heb je vaak een rustige opbouw. Hier moet je er meteen staan.”

België komt zaterdag met een bijzonder sterke delegatie aan de start. Daarom zullen veel renners ons land wellicht extra in de gaten houden. Maar dat schrikt Kjell allesbehalve af.

We hebben meerdere renners die het kunnen afmaken. Daarom worden we terecht bij de topfavorieten gerekend. Zelf mik ik op een top‑5 plaats en als alles meezit, zou zelf een podiumplaats mogelijk moeten zijn.” 

Wifi valt plots weg

Met lekke banden, valpartijen of kettingproblemen hoeven de renners tijdens een virtuele race natuurlijk geen rekening te houden. Maar wie dacht dat je op Zwift altijd gespaard blijven van pech komt toch bedrogen uit. 

Vorig WK viel de wifi plots uit. Hierdoor reed ik de rest van de wedstrijd achter de feiten aan. Hopelijk blijf ik deze keer gespaard van technische problemen. ”

Van zijn hobby zijn beroep maken, kan de 28-jarige atleet nog niet. “Daarvoor ligt het prijzengeld in de wedstrijden nog te laag. Door de groeiende interesse vinden wel steeds meer sponsors de weg naar het virtueel koersen. Dat kan de sport op lange termijn alleen maar ten goede komen.”

Benieuwd hoe Kjell Power en de Belgische ploeg het er van afbrengen? Volg het WK Zwift komende zaterdag om 19 uur op de livestream. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *