Zo bericht de politiek over de opvangcrisis op Twitter

De opvangcrisis legt breuklijnen bloot tussen de verschillende politieke partijen. Vooral de doorverwijzing van 163 alleenstaande mannen van de Paleizenstraat naar het Ibis-hotel in Sint-Pieters-Leeuw heeft dit versterkt. Partijen beschuldigen elkaar meer dan ooit. CD&V en Open VLD wijzen met de vinger naar het Brussels Gewest. PS, Ecolo en Groen bekritiseren dan weer staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

De federale regering

CD&V is kop van jut 

De CD&V, en dan vooral staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor, is niet te spreken over het feit dat het Brussels Gewest is overgegaan tot de ontruiming van de Paleizenstraat zonder overleg. 

Maar De Moor wordt ook door meerdere kampen verweten dat heel dit gebeuren haar fout is. Ze had maar niet zo lang moeten wachten, luidt het in het Brusselse kamp.

Open VLD vindt dat er te weinig overleg was

Egbert Lachaert, de partijvoorzitter van Open VLD, vindt het onaanvaardbaar dat de gevolgen van de situatie in de Paleizenstraat worden afgeschoven op het bestuur van Sint-Pieters-Leeuw. Lachaert vult in zijn tweet partijgenoot Bart Somers aan.

Hun partij zou het eerder zo doen: laat bij dergelijke crisissen met overlapping van bevoegdheden het federale niveau tijdelijk alle beslissingen nemen.

Groen verdedigt haar keuze

Groen regeert in Brussel. Dus zij verdedigen de keuze die ze hebben gemaakt om zelf over te gaan tot actie. 

Ook Groen is niet te spreken over de escalatie in de Paleizenstraat. Zij wijzen met de vinger naar de federale regering en staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) en stellen dus dat ze actie moesten ondernemen. 

In het kamp van Vooruit en MR blijft het stil

Op Twitter blijft het bij Vooruit muisstil. Ook partijleden delen weinig tot niks. Bij MR is het hetzelfde verhaal. Partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez deelt niks en blijkt geen mening te hebben.

PS en minister-president Vervoort ook kop van jut

De PS verweert zich sterk. En vooral Brussels minister-president Vervoort. Hij beweert dat het Brussels Gewest al jaren betaalt voor een bevoegdheid die net van hen is. 

Vervoort is de persoon waar CD&V en Open VLD naar verwijzen als de schuldige in het Brussels Gewest. Hij nam de beslissing om de asielzoekers naar het Ibis-hotel te sturen.

Ecolo legt de bal in het kamp van de federale regering

Ecolo, deel van de Brusselse regering, stelt dat het de verantwoordelijkheid heeft om oplossingen te vinden. Maar Brussel is niet de eindverantwoordelijke. Dat is de federale regering. 

Wat denkt de oppositie?

Vlaams Belang heeft het niet over de Paleizenstraat

Vlaams Belang heeft hier een totaal andere visie op. Bij Tom Van Grieken gaat het niet eens om wie er verantwoordelijk is voor de crisis in de Paleizenstraat. 

Hij pleit opnieuw om onze ‘eigen’ mensen op de eerste plaats te zetten. Van Grieken trekt hierbij de kaart van de ouderen. Zij worden verwaarloosd door de vele centen die gaan naar het asielbeleid. Hij was furieus in de Kamer. 

N‑VA bekritiseert Brussel en België

Ook N‑VA is gretig om van alles te gaan bekritiseren. Eerst zegt Theo Francken dat het ongehoord is dat het Brussels Gewest zijn problemen dumpt in Vlaanderen.

Dan stelt hij De Moor (CD&V) en haar kabinet in vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *