Volkssterrenwacht Armand Pien kritisch over Gents lichtbeleid

Genieten van een prachtige sterrennacht wordt steeds moeilijker. De sterren zijn niet verdwenen, maar zijn moeilijker waar te nemen door de grote lichtvervuiling in Vlaanderen. Volgens Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent is het hoog tijd dat het opnieuw wat donkerder wordt in de stad.

Kunstlicht als doorn in het oog

Saving Private Orion: het klinkt als een blockbuster-film maar het is een actie van de sterrenwacht in Gent tegen de vele lichthinder in de stad. De sterrenwacht wil mensen warm maken om de sterren in het hemellichaam Orion te tellen. Door het aantal zichtbare sterren te vergelijken met andere jaren hoopt ze de evolutie van lichtvervuiling in kaart te brengen. 

We vervreemden steeds meer van onze natuur”, vindt Maaike Dubois van Volkssterrenwacht Armand Pien. “Een overvloed aan kunstlicht zorgt er voor dat we niet meer kunnen genieten van een heldere hemel. Bovendien brengt het ons bioritme volledig in de war.”

De natuur opnieuw slachtoffer

Door lichtpollutie zien we minder sterren maar ook de natuur heeft te lijden onder overmatige belichting. “Trekvogels vliegen zich te pletter omdat ze kunstlicht verwarren met een natuurlijke lichtbron” zegt Dubois. “Ook vleermuizen vliegen ’s nachts niet meer uit omdat het niet donker is”.

Lichtplan de oplossing?

Stad Gent heeft sinds 1998 een integraal Lichtplan. Daarbij moet verlichting de accenten leggen op architecturale details van gebouwen die overdag minder zichtbaar zijn. Naast de verlichting van de binnenstad worden sinds 2007 ook belangrijke monumenten, straten en pleinen in de buitenwijken verlicht. De stad wil met het plan bovendien inzetten op energievriendelijke en duurzame verlichting.

Als groene stad moet Gent een duidelijk statement maken.”

Maaike Dubois

Dubois vindt het goed dat er een Lichtplan is en ze is er zich van bewust dat de stad rekening houdt met verschillende belangen, maar vindt dat er toch tekortkomingen zijn in het lichtbeleid van stad Gent. “Stad Gent heeft de mogelijkheid als groene, progressieve stad om een duidelijk statement te maken. ”

Tijd voor maatregelen

Volgens Dubois moeten we als maatschappij afstappen van het idee dat alles altijd verlicht moet worden. “We beseffen goed dat de stad verlichting gebruikt om Gent nog meer in de verf te zetten, maar waarom moeten gebouwen als de Ghelamco Arena elke avond met felle blauwe lampen verlicht worden?” 

Wij willen dat de gevels minder minder belicht worden, en de lichten moeten veel gerichter geplaatst worden. Momenteel zijn die lichten te vaak gericht naar de hemel. De stad moet aannemers ook verplichten om die lichten op de juiste manier af te stellen.” 

Burgers ook verantwoordelijk

De Volksterrenwacht Armand Pien legt de verantwoordelijkheid niet volledig bij Stad Gent. Ook burgers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om op een betere manier met licht om te gaan.

Maaike Dubois wil met de Sterrenwacht mensen beter informeren over de problematiek. “Daarom organiseerden wij naast de stertelactie ook een wandeling en lezingen over lichthinder. We hopen dat er in de toekomst meer en beter overleg komt met vzw’s zodat meer mensen zich bewust zijn van lichthinder”

Geïnteresseerden die thuis ook sterren willen tellen, kunnen terecht op de website van Globe At Night.

Stad Gent was niet bereikbaar voor een reactie.

Foto door: Naval S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *