Waarom slaat ons moreel kompas op hol bij het nieuws over de zelfmoordpoging van Bart De Pauw?

Dinsdagmiddag 14 februari voerde een ambulance Bart De Pauw af naar het ziekenhuis na een zelfmoordpoging. Zo’n nieuws komt nooit goed binnen. Toch veroorzaakt dit bericht meer ophef dan anders. Dat heeft te maken met wat er zich de afgelopen jaren afspeelde in de zaak De Pauw. En dat doet ons op onze beurt ongemakkelijk voelen.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op het nummer 1813 of op de website van de zelfmoordlijn.

Gepolariseerd debat

De zaak De Pauw is al lang onderwerp van een gepolariseerd debat, zowel op sociale media als in de kranten. Dit is al zo van bij de eerste berichten over grensoverschrijdend gedrag door Bart De Pauw in 2017 tot zijn veroordeling in 2021. Er zijn daarbij twee kampen: zij die De Pauw steunden tegenover zij die de slachtoffers steunden.

Op hol geslagen moreel kompas

Vooral zij die de kant van de vrouwen kozen, ervaren een op hol geslagen moreel kompas”, vertelt professor media-ethiek Ralf De Wolf (Universiteit Gent). Inzitten met het nieuws over De Pauw kan aanvoelen als verraad naar de slachtoffers van zijn grensoverschrijdend gedrag toe. Dit verklaart op z’n beurt het ongemakkelijke gevoel dat er heerst bij dit nieuws.

Vooral zij die de kant van de vrouwen kozen, ervaren een op hol geslagen moreel kompas”

Ralf De Wolf, professor media-ethiek Universiteit Gent

De zaak De Pauw en zelfmoordpoging staan los van elkaar

Maar het is vooral belangrijk om de twee kwesties van elkaar te onderscheiden. De zaak De Pauw is afgerond, het gerecht verklaarde De Pauw schuldig. Dat hij nu een zelfmoordpoging ondernam moet daar los van staan”, zegt prof. De Wolf. Het heeft dus geen zin om te speculeren over schuldigen en oorzaken die De Pauw tot de wanhoopsdaad dreven.

Steunbetuigingen en verwensingen

Toch staat Twitter bol van de steunbetuigingen aan De Pauw en verwensingen van de betrokken vrouwen in de zaak De Pauw. 

Enkele Tweets die de verschillende kampen in de discussie rond de zelfmoordpoging van De Pauw duiden.
Enkele Tweets die de verschillende kampen in de discussie rond de zelfmoordpoging van De Pauw duiden.
De zelfmoordpoging van De Pauw zorgde voor veel ophef op Twitter.

Dat Sihame El Kaouakibi nu de zelfmoordpoging van De Pauw aangrijpt om de gevolgen van de cancelcultuur op slachtoffers aan te tonen, maakt het debat alleen maar complexer. 

De Pauw mag dan wel een veroordeeld man zijn, daarom wens je hem nog geen zelfmoordpoging toe.”

Prof. De Wolf

Net daarom is het zo belangrijk om een onderscheid te maken. De Pauw mag dan wel een veroordeeld man zijn, daarom wens je hem nog geen zelfmoordpoging toe”, besluit prof. De Wolf.

Verslag door Marte Van de Velde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *