Mijn eerste gedacht? Ik stop ermee!”: Voorzitters amateurclubs woedend over nieuw financieel kader Voetbal Vlaanderen.

Onbegrip overheerst

Er is veel onbegrip bij voorzitters van amateurclubs over een nieuw financieel kader voor amateurclubs. “Dit is een donderslag bij heldere hemel” klinkt het.

Om geen RSZ te betalen mag je vanaf volgend seizoen niet meer dan 4.500 euro verdienen per jaar. Verdien je toch meer? Dan betaal je vanaf volgend seizoen nu ook RSZ bijdragen.

Propere clubs worden gestraft

Stefaan Luca is voorzitter van 2e nationaler KVV Zelzate. Hij is niet te spreken over de nieuwe regelgeving. “Vroeger lag de RSZ-grens op 10.800 euro. Alle ploegen die nu spelers hebben die tussen de 4.500- en de 10.800 euro verdienen worden gestraft. Dat kan voetbalclubs in 2e nationale 50.000 euro meer kosten hé (roept)! En met dat geld moet je dan je jeugd gaan betalen! Ik vind dat ze wel lef hebben”.

En met dat geld moet je dan je jeugd gaan betalen! Ik vind dat ze wel lef hebben”

Stefaan Luca, voorzitter KVV Zelzate

Voetbal Vlaanderen stelt nochtans dat deze nieuwe regeling clubs “een duw in de rug geven om de jeugd meer kansen te geven, een duurzaam businessmodel uit te bouwen, meer te investeren in eigen infrastructuren en een grotere sociaal-maatschappelijke rol op te nemen”

Zwart geld zal blijven

Luca is ook overtuigd dat betalingen onder tafel niet zullen verdwijnen. “Het zwart geld ga je er niet mee verminderen. Maar de overheid gaat wel meer inkomsten hebben. En wij als club moeten meer RSZ betalen. De fiscus is de winnaar. Dan zeg ik Oh My God. Veel voorzitters gaan zo zeggen: voor mij hoeft het niet meer”.

De nieuwe regelgeving zou misschien een omgekeerd effect kunnen hebben. “Clubs gaan juist meer in’t zwart doen! Als voetballers tussen de 4.500- en 5.000 euro verdienen zullen voetbalclubs 4.500 aangeven. En de rest in de enveloppe”, vertelt Luca.

Hoe gaan ze controleren dat iemand iets in’t zwart krijgt? De enveloppen zullen altijd blijven bestaan”

Bestuurslid, 2e provinciale

We belden met een tiental bestuursleden en spelers uit provinciale en nationale reeksen is dit ook de conclusie. “Ik denk niet dat ik ga moeten inleveren. Tenzij echt elke club meegaat. Maar dat lijkt me niet het geval. Ik denk dat ze daar wel weer een omweg gaan vinden” klinkt het bij een speler uit 2e provinciale.

Hoe gaan ze controleren dat iemand iets in’t zwart krijgt? De enveloppen zullen altijd blijven bestaan. Er gaat niemand bij zijn als iemand 100 euro in een envelop onder tafel geeft” vertelt een bestuurslid uit 2e provinciale.

Geen dialoog

Ook Stephane Van den Berghe is gefrustreerd. Hij is voorzitter van Olsa Brakel. “Wij wisten van niets. Er zouden clubs gehoord zijn, maar ik ken niemand die een enquête heeft ontvangen.”

Ook de timing wekt onvrede op. “Al de onderhandelingen zijn al bezig. Plots moet alles herbesproken worden. Het is een donderslag bij heldere hemel” luidt het in Brakel.

Wat met profclubs?

Luca en Van den Berghe voelen zich geviseerd. “Hoe komt het dat de overheid het profvoetbal jaren aan een stuk cadeaus gedaan heeft? Daar is nochtans meer te rapen dan in het amateurvoetbal” zegt Luca.

Gaan ze nu ook de RSZ-regeling aanpassen bij profclubs? Valt daar geen geld te rapen dan”

Stephane Van den Berghe, voorzitter Olsa Brakel

Ook Van den Berghe vindt dat Voetbal Vlaanderen eerst naar profclubs moet kijken. “Ze pakken nu amateurclubs aan die al vermoord worden door de Pro League, met al hun wedstrijden op zondag. Gaan ze nu ook de RSZ-regeling bij profclubs aanpakken? Valt daar geen geld te rapen dan?”

Iedereen over dezelfde kam

Een ploeg uit 3e provinciale valt dus onder dezelfde regeling als een ploeg uit 3e nationale. Nochtans zijn beide niet te vergelijken. Al zeker niet qua verloning.

Zo blijkt ook uit een rondvraag bij betrokkenen in de verschillende afdelingen van ons voetbal. “Voor ploegen uit 4e provinciale is dat geen probleem. Maar een 4e provincialer kun je niet vergelijken met een 2e nationaler” zegt Eric Everaerd, voorzitter van KVE Drongen.

Er moet iets veranderen

Toch is iedereen het eens dat er iets moet veranderen. “Ik wil in dialoog gaan. Ik wil ook een kader die die exuberante bedragen in het amateurvoetbal tegen gaat”, zegt Luca.

Voetbalclub Olsa Brakel wil ook in dialoog. “Vooral de manier waarop stoot me tegen de borst. Ik zou graag gehoord worden en samen een oplossing zoeken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *