Geen joden, maar wel 10 geboden tijdens Aalst carnaval

Bij carnavalsliefhebbers staat de carnavalsstoet van 2019 nog goed in het geheugen gegrift. De stad Aalst verloor haar plaats van de UNESCO Werelderfgoedlijst nadat carnavalsgroep De Vismooil’n met de joden spotte in de carnavalsstoet. Zorgt dat voor een andere aanpak dit jaar?

Nieuwe thema’s

Sven Moens — AKV Possensje

De commotie rond de joden was helemaal van de pot gerukt en totaal passé”, steekt Sven Moens van AKV Possensje van wal. “Niemand ligt daar nog wakker van. We doen gewoon verder zoals we altijd doen en komen dit jaar met andere thema’s af zoals Keizer Kamiel, de bezieler van Carnaval Aalst.” 

Tom Vermeir, beter bekend als prins ‘Tommeke’ in 2004, licht ook al een tipje van de sluier op. “Bij ons zijn er ook geen joden dit jaar. Tijdens de coronaperiode moesten we afscheid nemen van Keizer Kamiel. Heel wat groepen brengen daarom een eerbetoon aan de man die ons allen nauw aan het hart lag. Daarnaast is ook de sluiting van de Aalsterse Florahallen een belangrijk item, net zoals corona en de terugkeer van het feestvieren.”

De 10 geboden

Burgemeester Christoph D’Haese
© Swirko

Satire, humor en spot zit in het bloed van de Aalstenaars”, vult burgemeester Christoph D’Haese aan. “Het is nooit de bedoeling om iemand te kwetsen. De Oilsjterse carnaval is niet zo statisch als het Venetiaanse carnaval waar de kostuums voornamelijk primeren. Bij ons gaat het over inhoud en maatschappelijke betekenis. En daar zoeken de carnavalsgroepen de rand wel eens op, maar dat maakt het ook zo mooi.”

Toch kwam de burgemeester dit jaar met een bijzondere preventiecampagne. “Het laatste dat we willen, is de groepen censuur opleggen”, gaat Christoph D’Haese verder. 

Maar we voeren dit jaar wel een preventiecampagne in de vorm van 10 geboden. Van alle humoristen zijn de inwoners van Aalst de dapperste en niets of niemand zal aan hun spot, humor of satire kunnen ontsnappen.” 

Met de geboden sporen we carnavalisten aan om zich op een anarchistische manier te gedragen, zonder anderen in de problemen te brengen.”

© Stad Aalst

De UNESCO werelderfgoedlijst

Davy Van Mulders — De Lodderoeigen

Is het dan niet erg dat Aalst carnaval van de UNESCO werelderfgoedlijst geschrapt is? “De Oilsjterse carnavalisten zijn daar alleen maar tevreden over”, vertelt Davy Van Mulders. “Wij passen ons voor niets of niemand aan en ze moeten ons al helemaal niet zeggen wat we wel of niet kunnen doen.”

Ook Sven Moens ziet het liever gaan dan komen. “Spot en satire is wie wij zijn. Dat kan je niet zomaar afnemen. Het kernidee van Aalst Carnaval is nu eenmaal dat alles kan en alles mag.”

Tom Vermeir, ‘Tommeke’ Prins Carnaval 2004

Maar de gevoelens zijn gemengd. Zo vindt Tom Vermeir het langs de ene kant jammer aangezien het gaat om “een scheet in een fles waar totaal verkeerd op gereageerd is”. Maar langs de andere kant is hij blij dat Aalst haar eigenheid kan behouden door niet langer deel uit te maken van de UNESCO werelderfgoedlijst.

Eigenlijk is er nooit iets gebeurd”, sluit Tom af. “Carnaval is het feest van de vrije meningsuiting. In Aalst gebeurt dat zo goed als altijd op een positieve manier. Jammer genoeg ontstond er plots die ophef rond de joden. De media maken daar een spel van, maar wij lachen met alles en iedereen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *