Is echt alles mogelijk met technologie? Vlaamse artiesten over gebruik van AI in de muziekwereld

Emin-AI-em’, zo noemt David Guetta zijn nieuwste muzikale project. Het was begonnen als grapje om de stem van de rapper Eminem te reproduceren, maar verrassend genoeg pakte het goed uit. De Franse DJ was dan ook vol lof over het gebruik van artificiële intelligentie binnen de muziekwereld. Wij gingen na wat jonge artiesten in Vlaanderen vinden van deze innovatieve tool. 

David Guetta is zeker dat kunstmatige intelligentie de toekomst van muziek is. Maar hoe denken opkomende artiesten in Vlaanderen hierover? We legden het voor aan DJ Unregular, de frontzanger van Nemo en expert aan de UGent Ben De Smet. 

AI is een hype die snel overwaait en op lange termijn een minder groot impact heeft op de muzikale wereld” 

Simon Wauman

Simon Wauman, ook wel gekend als DJ Unregular, verwacht niet dat AI de toekomst van muziek is. “Artificiële intelligentie is een nieuwe tool en dat maakt het zo populair”, vindt de Sint-Niklazenaar. “Het is een hype die snel overwaait en op lange termijn een minder grote impact heeft op de muzikale wereld.”

Luisteraars verlangen naar een menselijke touch”, merkt de jonge DJ op. Hij blikt terug op de coronaperiode waarbij concerten livestreams vervingen als oplossing tijdens de lockdown. “Het effect is niet hetzelfde als bij een live concert. Het fysieke gedeelte ontbrak volledig. De mensen hebben nood aan het persoonlijke aspect van muziek”. 

@simon.wauman

Meer mogelijkheden voor artiesten

Leadzanger van de Indie-band Nemo, Nicolas Vlaeminck, ziet dan weer vooral de voordelen van AI in. “Ik heb het eigenlijk nooit anders geweten. Er zijn altijd tools geweest om muzikanten te helpen die steunen op algoritmen. Ik denk aan software die geluid opneemt en mixt. De imitatie van de stem van Eminem is natuurlijk nog een stapje verder”. 

Toch zorgt de opkomst van AI in de muziekwereld voor heel wat enthousiasme. Het biedt namelijk meer mogelijkheden aan de artiesten. Natuurlijk moet de muzikant wel waken over copyright.” 

Juridische tegenstrijdigheid

AI wordt regelmatig gebruikt om te ontsnappen aan de auteursrechtkwestie”, vindt Ben De Smet, die zijn doctoraat schrijft over streamingdiensten. “Het is natuurlijk lastig om hier een oordeel over te vellen, omdat het werk wel gebaseerd is op het idee van Eminem”. 

De situatie is vergelijkbaar met die rond deepfakes, waarbij er schrik heerst voor propagandagebruik. Daarom dreigt de situatie op lange termijn een juridische strijd te worden.”

AI zoals we het vandaag kennen, begint en eindigt nog steeds bij de mens”

Ben De Smet

Mensen hebben vaak een nogal bekrompen beeld van AI. Maar in werkelijkheid is die evolutie al jaren aan de gang. In alle grote producties zitten tegenwoordig AI-toepassingen. Het ligt voor de hand dat die muziek goed in de smaak valt. AI maakt namelijk per definitie gebruik van wat werkt. Wat daaruit komt, zijn vaak niet de meest vernieuwende avant-garde dingen”. 

Autotune is ook een vorm van artificiële intelligentie”, gaat Ben De Smet verder. “Deze tool werd oorspronkelijk gebruikt als hulpmiddel voor mensen die van nature niet zo goed zingen, iets dat heel wat cynisme opwekte bij de luisteraars”. 

Artiesten zoals Kanye West hebben deze drempel verlaagd door autotune te gebruiken als instrument. Nu heeft het een volwaardige plaats binnen de commerciële, maar ook de alternatieve, innovatieve muziek”. 

AI zoals we het vandaag kennen, begint en eindigt nog steeds bij de mens”, besluit Ben De Smet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *