Internationale Epilepsiedag: de 4 grootste misvattingen over deze aandoening uitgelicht

Vandaag zetten we epilepsie centraal, want het is internationale Epilepsiedag. Over de op één na meest voorkomende neurologische aandoening in België bestaan nog veel misvattingen. Barbara van de Epilepsie Liga zet er enkele op een rijtje.

Fabel 1: mensen met epilepsie zijn gevoelig voor lichtflitsen 

Mensen met epilepsie zouden niet tegen lichtflitsen kunnen, maar dat is niet helemaal waar. Slechts 5% van de mensen met epilepsie is daar gevoelig voor. Visuele prikkels, zoals zonlicht en kleurwisselingen kunnen een epileptische aanval veroorzaken. De overige 95% krijgt hier dus niet mee te maken.

Het is beter om de epilepsiepatiënt met rust te laten, want een voorwerp tussen de tanden steken kan er net voor zorgen dat ze zich verslikken.”

Barbara van Epilepsie Liga

Fabel 2: steek iets tussen de tanden van epilepsiepatiënten zodat ze hun tong niet inslikken 

Volgens Barbara van Epilepsie Liga is het beter om de persoon met rust te laten. Een voorwerp tussen de tanden steken kan er net voor zorgen dat epilepsiepatiënten zich verslikken.

Fabel 3: sprenkel water in het gezicht of sla op de kaken om een epileptische aanval tegen te houden 

Water in het gezicht sprenkelen of op de kaken slaan helpt niet. Enkel medicatie kan een epileptische aanval tegenhouden. Dat is zelden nodig, omdat de aanvallen meestal spontaan stoppen binnen de vijf minuten.

Er zijn andere soorten epilepsieaanvallen die we nog te vaak over het hoofd zien.”

Barbara van Epilepsie Liga 

Fabel 4: neervallen en schokken is het enige symptoom van mensen met epilepsie

Hoewel dat het meest voorkomende symptoom van epilepsie is, zijn er nog andere soorten aanvallen die we over het hoofd zien”, beweert Barbara van Epilepsie Liga. 

Mensen met epilepsie kunnen ook soms iets horen, ruiken, smaken of zien dat er niet is. Daarnaast kunnen ze afwezig ogen en vrienden niet meer herkennen.

Meer info over epilepsie?

Er bestaan dus veel misvattingen en stigma’s rond epilepsie die vaak gebaseerd zijn op onjuiste informatie. Check de website van Epilepsie Liga via www.epilepsieliga.be voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *